di 20.05.2025 |
19:30 |
Zaal open om 19.00

DE GELE KOMKOMMER TERUG IN AMSTERDAM

Ontdek, proef en doe mee met deze voedselonderneming!

Tot begin jaren zestig waren de gele en witte komkommers, geteeld onder plat glas, een vertrouwde aanblik in elke groentewinkel. Vooral rond Amsterdam genoot de Gele Komkommer van oudsher een enorme populariteit, terwijl de rest van het land de voorkeur gaf aan de witte variant. De groene komkommer werd in die tijd, door onbekendheid, veel minder gewaardeerd. Op de Amsterdamse veiling brachten de gele komkommers dan ook aanzienlijk meer op dan de groene.

De ingelegde Gele Komkommer is meer dan een bijgerecht; de frisse zuurheid neutraliseert de smaakpapillen en reset als het ware de mond. Volgens de Joodse traditie is tafelzuur, zoals de Gele Komkommer, een onmisbaar element op tafel.

Bij Kesbeke Tafelzuren, waar vader Oos samen met zijn zoons Kamiel en Richard de scepter zwaait, leeft al lange tijd de wens om aan de aanhoudende vraag naar ingemaakte Gele Komkommers te voldoen. Dit authentieke Amsterdamse streekproduct maakte in het verleden deel uit van hun assortiment, maar de afgelopen jaren bleek het lastig, zo niet onmogelijk, om het product opnieuw op de markt te brengen. Daarom is de vraag ontstaan of de Gele Komkommer weer op lokaal niveau geteeld kan worden.

In het kader van de Eating to Extinction-campagne van Jeffrey Spangenberg (Food Council MRA / Voedselpark Amsterdam) hebben René Zanderink (voorzitter Ark van Smaak-commissie Slow Food NL) en Robin van Asperen (vertegenwoordiger Greenius / Voedselpark Amsterdam) zich bij deze ambitieuze onderneming aangesloten. Voor de locatie en productie van de Gele Komkommer is dit drietal uitgekomen bij Ferry van der Laan van de Wereld Groente Tuintjes in Osdorp. Zaadveredelaar Jan Velema (WUR) is gevraagd om zijn expertise op het gebied van komkommers in te brengen.

PROGRAMMA

Als verbinder tussen de Amsterdamse voedselinitiatieven en de Metropoolregio Amsterdam schetst Jeffrey Spangenberg het belang van een robuust lokaal voedselsysteem, de kracht van de korte keten en de noodzaak van voedselzekerheid in de regio. Ontdek hoe het project van de Gele Komkommer bijdraagt aan al deze essentiële thema’s.

René Zanderink, lid van de ‘Ark van Smaak’-commissie van Slow Food, belicht het cruciale belang van biodiversiteit voor onze toekomst en plaatst de herintroductie van de Gele Komkommer in de context van het behoud van uniek culinair erfgoed. Laat u inspireren door zijn passie voor smaak en duurzaamheid.

Duik in het verleden met culinair historica Charlotte Kleyn en ontdek, met name in relatie tot de Joodse gemeenschap, de historische betekenis van de Gele Komkommer voor Amsterdam. Laat u meenemen op een smakelijke reis door de tijd en begrijp de waarde van dit bijzondere streekproduct.

Krijg inzicht in de eerste cruciale stappen van het productieproces van de Gele Komkommer, van de selectie van het juiste zaad tot aan de principes van plantenveredeling. Jan Velema deelt zijn expertise over het behoud van oude rassen en de potentie voor een sterke toekomst van de Amsterdamse Gele Komkommer.

Volg de reis van het zaadje tot aan een sterke jonge plant onder de begeleiding van stadsboer Robin van Asperen. Ontdek de uitdagingen en kansen van stedelijke teelt en de rol van MijnStadstuin in dit project.

Zie hoe de Gele Komkommer daadwerkelijk groeit en bloeit in de Tuinen van West. Ferry van der Laan deelt zijn praktische kennis en ervaringen over de teelt op locatie en de potentie van dit groene gebied voor de herintroductie.

Van de landbouwgrond naar de wereld van het beroemde tafelzuur. Oos Kesbeke vertelt over het verwerkingsproces en het belang van de authentieke smaak van de Gele Komkommer voor het assortiment van Kesbeke.

Tot slot gaan alle betrokkenen met elkaar en het publiek in gesprek om mee te denken over de uitdagingen en kansen van dit lokale voedselproject. Wissel concrete ideeën uit en draag bij aan de toekomst van de Amsterdamse Gele Komkommer!

SPREKERS

Jeffrey Spangenberg is oprichter van de Food Council MRA, mede-initiator Voedselpark Amsterdam en directeur van A Matter of Food.

Rene Zanderink is bioloog-journalist, kookboekenschrijver en lid commissie-Ark van de Smaak bij Slow Food NL.

Charlotte kleyn is culinair historica en journalistiek freelancer voor Het Parool en Trouw. Verder is ze conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding bij Allard Pierson (Universiteit van Amsterdam).

Jan Velema is bestuurder van de coöperatie De Zaderij en WUR-onderzoeker, plantverdelaar en adviseur.

Robin van Asperen is als Stadsboer oprichter en eigenaar van MijnStadstuin.

Ferry van der laan is eigenaar Loon- en grondverzetbedrijf in de Tuinen van West en de exploitant van de Wereld Groente Tuintjes in Osdorp.

Oos Kesbeke is directeur-grootaandeelhouder van het familiebedrijf Kesbeke Fijne Tafelzuren BV.

Jeffrey Spangenberg
Rene Zanderink
Charlotte Kleyn
Jan Velema
Robin van Asperen
Ferry van der Laan
Oos Kesbeke